De liftschacht

De liftchacht is de ruimte waarin de kooi en eventueel het tegengewicht zich bewegen. Deze ruimte wordt begrensd door de vloer van de schachtput, de wanden en het plafond van de schacht.

Bij het plaatsen van een personenlift kan men kiezen tussen een gemetselde liftschacht of een zelfdragende structuur. Er bestaan kleine huisliften voor rolstoelpatiënten waar geen liftschacht nodig is.

De gemetste liftschacht of betonnen liftschacht

De gemetste liftschacht is een liftkoker opgetrokken uit verschillende bouwblokken. Deze kunnen volledig gesloten zijn of half-open. De liftkoker is meestal opgetrokken in gemetste betonblokken of snelbouwstenen. De gemetste liftschacht wordt meestal opgetrokken bij grote personenliften of liften die een grote hoogte nodig hebben. De liftschacht metsen is ideaal bij het plaatsen van een lift in oude gebouwen of grote renovatiewerken. De schacht herbergt de liftkooi, geleiders, kabels, motor ( machinekamerloze liften )... Dankzij de gemetste liftschacht is er zeer weinig lawaai van de lift te horen. Alles speelt zich af in de schacht zelf. Aan de hand van het type personenlift, zal de afmeting van de liftschacht bepaald worden. Er gelden strenge regels m.b.t. de uitvoering van een liftschacht.

Bij grote en nieuwe bouwprojecten kan men ook opteren voor prefab-liftschachten. Deze bieden tal van voordelen t.o.v. de in situ betongestorte liftkoker. De keuze bestaat uit losse préfabwanden of uit kokerelementen. Vooral de snelheid van bouwen en de kwaliteit van de elementen zijn een groot voordeel.

Er moet steeds voldoende verluchting voorzien worden in de schacht om de liftkooi te voorzien van zuurstof.

De zelfdragende liftschacht

Bij gebrek aan ruimte, het ontbreken van een liftschacht of bij de plaatsing van een lift in bestaande gebouwen, plaatst men veel een liften in een zelfdragend koker. Deze zelfdragende structuur dient niet gemetst te worden en bestaat uit metalen staanders en liggers.

Ze kunnen afgewerkt worden met een aluminium bekleding, als dan niet in combinatie met glaspartijen. De zelfdragende structuur kan volledig los van het gebouw geplaatst worden. Ze worden ook veel gebruikt als buitenlift.

Offerte personenlift