Hoe een personenlift kiezen

Lift laten installeren? Om de juiste personenlift te kiezen zijn er een aantal criteria die uw keuze zullen bepalen. Tegenwoordig zijn er tal van liftmodellen op de markt die voldoen aan bijna alle eisen.

Aantal personen = capaciteit

Belangrijk is te weten hoeveel personen dienen worden vervoerd. Het aantal personen dat een lift moet kunnen vervoeren hangt af van een aantal criteria zoals: soort gebouw ( woningen, kantoren, hotels), bewonerspopulatie, aantal stops boven en onder de begane grond en de totale heftgrootte. De totale belasting zal bepalen hoeveel kilogram deze zal moeten dragen. Elk liftbedrijf kan een studie laten uitvoeren.

Via de website van deze aanbieder kan je een simulatie doen.

Type gebouw

Het type gebouw zal ook het type lift bepalen. Er heerst een andere wetgeving voor de installatie van een personenlift in een privé-appartement als in een 5-sterrenhotel of een buitenlift aan een wolkenkrabber.

Ook de afwerking van de lift zal anders zijn. Meestal worden in hotels luxeliften met een topafwerking voorzien. Liften in ziekenhuizen moeten dan alweer veel personen alsook goederen kunnen vervoeren.

Ook de brandveiligheid speelt een grote rol en het al dan niet kunnen plaatsen van een brancard of ziekenhuisbed in de liftkooi van bijvoorbeeld een beddenlift.

Nieuwbouw of bestaand gebouw

Dient een lift in een nieuwbouw of een bestaand gebouw geplaatst te worden. Indien de lift in een bestaand gebouw dient geplaatst te worden, moet er een geschikte schacht aanwezig zijn of kunnen geplaatst worden. Is deze niet aanwezig dan dient er een schacht gemetst worden. De vorm van de schacht en de openingen in de schacht dienen afgestemd te worden aan het aantal deuren per stopplaats, aantal stopplaatsen enz... Ook kan men opteren voor liftmodernisatie of voor de totale vervanging van een bestaande lift. Ook dient er eventueel plaats voorzien te zijn voor een machinekamer.

Aantal stopplaatsen

Het aantal stopplaatsen zal de hefhoogte bepalen van de lift. Hydraulische personenliften kunnen maar een maximum aantal stopplaatsen aan. Elektrische liften kunnen een pak meer stopplaatsen aan.

Offerte personenlift