Liftschacht

De liftschacht is de verticale zuil waarin de lift zich kan bewegen. De huislift kan in verschillende soorten schachten geplaatst worden zoals de gemetste schacht en de zelfdragende schacht. Soms is een schacht zelfs volledig overbodig.

De gesloten gemetste schacht

Er wordt een schacht opgetrokken in metselwerk zoals betonblokken, gestort beton of via préfab betonelementen. De huislift wordt volgens wetgeving in de schacht geplaatst. De gemetste schacht is niet doorzichtbaar en wordt veel gebruikt bij nieuwbouwprojecten zoals kleine kantoren, zorgcentra, winkels enz... In een schacht in metselwerk kan een huislift met schuifdeuren of een huislift met draaideuren geplaatst worden. Meestal wordt een huislift met cabine in een gemetste schacht geplaatst.

Gesloten zelfdragende schacht

De zelfdragende structuur is een zelfdragende schachtconstructie. Afhankelijk van het aantal stopplaatsen van de lift, kan men kiezen voor een gesloten schacht of zelfdragende structuur. Er is geen gemetste liftschacht nodig. Er wordt een metalen constructie opgetrokken die bestaat uit liggers en staander in metaal. Vervolgens worden deze afgewerkt met glas en/of aluminium panelen.

Deze zelfdragende structuur kan bestaan uit verschillende elementen ( omkasting koker ) zoals:

  • Volledig in glas ( doorzichtig glas, melkachtig glas... )
  • Volledig in panelen ( epoxy-polyester poedercoating of natuurlijk geanodiseerd aluminium met polyester verf in elke gewenste RAL kleur )
  • Half glas / half-paneel

De uitvoering en de kleur van de schachtwand kan zelf gekozen worden. Afhankelijk van de plaats waar de huislift wordt geplaatst kan men de schacht afstemmen aan het interieur. Er wordt veel geopteerd om een doorzichtige liftschacht te plaatsen. Dankzij de glaspartijen, heeft de gebruiker van de lift genoeg licht en ziet hij de vooruitgang van de lift. De schachten kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden en worden veelal gebruikt in bestaande gebouwen of renovaties.

Het voordeel van een zelfdragende schacht is de snelle montagetijd.

Halfopen schacht

Op de bovenverdieping, wordt geen schacht meer voorzien, via een halve deur kan men de verdieping betreden. Meestal wordt hier een platformlift geplaatst.

Huislift zonder schacht

Deze eenvoudige huisliften hebben geen nood aan een schacht. Dergelijke huisliften zijn enkel geschikt om slechts 1 verdieping te bereiken en zijn voor particuliere installaties. Via een volledig gesloten cabine of half-open cabine bereikt men de verdieping.

Offerte huislift